BLOG SQSIHAT – Homemade Granola Malaysia

CARA NAK KURUS dengan Diet Paleo

KUASA PEMAKANAN– CARA KURUSKAN BADAN

9 Diet penurunan berat badan yang popular yang dikaji oleh Sains

Terdapat banyak jenis cara diet untuk kuruskan badan.

Beberapa tumpuan kepada mengurangkan selera makan anda, manakala lain-lain tumpuan menyekat kalori, karbohidrat atau lemak.

Tetapi apakah diet “yang terbaik” untuk anda?

Sebenarnya, tiada ada satu diet yang terbaik untuk semua orang. Apa yang berjaya untuk orang lain. tidak semestinya berjaya untuk anda.

Blog ini akan kongsikan ilmu tentang 9 jenis diet paling popular cara kuruskan badan.

CARA KURUSKAN BADAN – Diet Paleo

Diet Paleo menuntut manusia moden perlu makan, makanan yang sama yang dimakan oleh nenek moyang ‘hunter-gatherer’ mereka — cara manusia telah direka bentuk secara genetik untuk makan sebelum membangunkan pertanian. Dalam lain perkataan. Diet Paleo  adalah jenis pemakanan yang dimakan oleh manusa zaman purba Paleo.

Teori mengatakan penyakit-penyakit moden dikaitkan kepada diet Barat dan penggunaan bijirin, makanan tenusu dan makanan diproses.

Walaupun ia boleh dibahaskan bahawa diet ini adalah terdiri daripada makanan yang sama nenek moyang anda makan, ia dihubungkan kepada beberapa faedah kesihatan yang mengagumkan.

Bagaimana ia berfungsi: Paleo diet menekankan makanan tanpa proses, protein tanpa lemak, sayur-sayuran, buah-buahan, kacang dan benih, sambil mengelakkan makanan yang diproses seperti gula, susu, garam dan tepung.

Sesetengah versi yang lebih fleksibel daripada paleo diet juga membolehkan makan hasil tenusu seperti keju dan mentega, serta berubi seperti kentang dan keledek.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa paleo diet boleh membawa kepada penurunan berat badan yang ketara dan mengurangkan saiz pinggang.

Dalam pengajian, diet paleo juga telah menunjukkan secara automatik makan lebih kurang karbohidrat, lebih protin dan 300 – 900 kurang kalori sehari.

Hasilnya diet paleo berkesan mengurangkan faktor risiko bagi penyakit jantung, kolestrol, triglycerides darah, diebetik (kencing manis) dan tekanan darah.

Sisi negatifnya: Diet paleo tidak terdapat bijirin, kekacang dan hasil tenusu, yang tergolong sebenarnya sebagai kumpulan makanan sihat dan berkhasiat.

BOTTOM LINE: Paleo diet adalah berdasarkan makan makanan keseluruhan (makanan tanpa proses) dan mengelakkan bijirin dan hasil tenusu. Ia mempunyai beberapa manfaat kesihatan, termasuk penurunan berat badan. Ramai yang berjaya turunkan berat badan dengan mengamalkan Paleo Diet. Cara kuruskan badan dengan mengamalkan diet paleo didapati berkesan. Tetapi berapa ramai yang sangup untuk makan tanpa gula, garam, makanan proses seperti burger, mentega dan tidak makan bijirin diproses seperti tepung dan nasi putih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − eight =

Scroll To Top